divendres, 15 de maig del 2009

Tarraco Scipionum opus


Amb una mica de retard --aviat farà un mes!-- escric aquest post després de la visita a Tarragona el passat 21 d'abril, en ocasió del Festival de Teatre grecollatí. Va ser una jornada molt agradable i completa, tots en vam quedar molt contents, sí. Del Psèudolus de Plaute que van representar el grup de la Universitat d'Alacant només en tenim, tots, paraules d'enhorabona i bons auguris: va ser una performance autènticament reeixida, del tot plautina, diríem.

Sobre Tàrraco aquests són dos enllaços a uns documents que tinc a www.classicat.net:
· Un resum dels principals monuments extret del Diari de Tarragona i
· el plànol que forma part de la Tabula Imperii Romani (Full K/J-31).
Per a contextualitzar l'origen de l'Scipionum opus (segons expressió famosa de Plini) us copio aquest paràgraf extret de la Historia de la Hispania romana d'Antonio Tovar i J.M. Blázquez:
Els romans van comprendre que era urgent prendre als cartaginesos el suport que tenien a Hispània i aquell mateix any van decidir destinar a aquesta empresa al cònsol P. Corneli Escipció amb una esquadra de 60 naus. Quan va decidir enfrontar-se amb Anníbal a Itàlia, que ja havia travessat els Alps, va ordenar al seu germá Gneu que abandonés les ja inútils posicions que l’esquadra ocupava a les roques de Roine i amb dues legions anés cap a Empúries (agost del 218 aC); Gneu va desembarcar a la costa catalana i va començar les hostilitats cap als cartaginesos, fins i tot a l’interior, i a Kissa (la futura Tàrraco). En el primer enfrontament va aconseguir una victòria considerable, amb un botí important. Part dels territoris al nord de l’Ebre, on els cartaginesos no havien fet arrels, van ser incorporats a l’aliança romana [...]. Gneu Escipció va establir els seus quarters d’hivern a Tarragona i així va començar la història d’aquesta història com a capital romana.

2 comentaris:

Marc Puxantell ha dit...

Ostres!
L'excursió a Tarragona va ser molt divertida i entretinguda. Feia molt bon dia, l'obra va ser molt guai i la cantera romana que vàrem visitar avans també em va agradar força.

Una abraçada Ramon!

Marc

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Vaja, moltes gràcies per la intervenció. Totes hi són benvingudes!