dimarts, 15 de març del 2011

Un «perquè filologia clàssica»

Sembla que no ha passat desapercebuda una al·lusió a la filologia clàssica en un programa radiofònic els darrers dies. En el fons hi ha tota una concepció del món que es redueix a "si Vostè vol una cosa com aquesta, pagui". És a dir, el valor de les coses és donat pel que paguem.... quan les volem, és clar.

Fa un temps vaig rebre un correu d'un amic, l'Antoni Saragossa, amb una cita que invita a reflexionar tot i que, com diu l'adagi, intelligenti pauca:
"Si nosaltres podem avui aquí, en alemany, parlar tan sols de coses humanes, és entre altres coses, gràcies a la bona disposició dels romans per llegir els escrits dels mestres grecs com si fossin cartes dirigides a uns amics d'Itàlia". (Peter Sloterdijk, Normas para el parque humano, Siruela, Madrid, 2006, pp.21-22)

(També afegeixo dos enllaços que m'ha facilitat el mateix Antoni Saragossa al voltant del llibre de Sloterdijk: per què el va escriure, que és el que volia expressar ... en darrer terme, és un assaig en forma de conferència com a resposta a "Carta sobre l'Humanisme" de Heidegger. En fer-la pública els mitjans de premsa alemanys, Habermas va intervindre provocant un "xoc" de pensadors al voltant de l'humanisme: Habermas vs. Sloterdijk. Són aquest i aquest.)

Addendum: el professor Josep Murgades, catedràtic de Filologia Catalana, en el seu escrit Impagable, sí arremet contra les declaracions del Conseller. També ha referències al tema en els blogs de l'APLEC i, de passada, Carlos Cabanillas.

Carta de Matías López, catedràtic de Filologia Llatina a la Universitat de Lleida. Notícia apareguda a La Mañana (17 de març) sobre la carta de protesta del degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, Joan Busqueta. Còpia de la resposta de l'honorable conseller de Salut, sr. Boí Ruiz (17 de març).

2 comentaris:

Raül Segarra ha dit...

Lluís Duch ha escrit alguna cosa relacionada amb això, però des d'un punt de vista més general pel que fa a les humanitats. Com sempre, però, ben interessant: http://www.almendron.com/tribuna/30877/el-desahucio-de-las-humanidades/

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Moltes gràcies, Raül. És realment un escrit interessant i encertat.