diumenge, 27 de febrer del 2011

Antifont el sofista parla de l'educació

Parlar d'educació està de moda. Tothom hi diu la seva. És molt el que va pensar Sòcrates, i també Plató sobre aquest tema però avui m'ha semblat adduir aquest text d'un orador/sofista no tan conegut, Antifont de Ramnunt. En reprodueixo aquest fragment (DK II B 60) perquè en posa unes bases que, pel fet de ser tan òbvies, gairebé ningú no hi para cas:

Πρῶτον, οἶμαι, τῶν ἐν ἀνθρώποις ἐστὶ παίδευσις· ὅταν γάρ τις πράγματος κἂν ὁτουοῦν τὴν ἀρχὴν ὀρθῶς ποιήσηται, εἰκὸς καὶ τὴν τελευτὴν ὀρθῶς γίγνεσθαι· καὶ γὰρ τῆι γῆι οἷον ἄν τις τὸ σπέρμα ἐναρόσηι, τοιαῦτα καὶ τὰ ἔκφορα δεῖ προσδοκᾶν· καὶ ἐν νέωι σώματι ὅταν τις τὴν παίδευσιν γενναίαν ἐναρόσηι, ζῆι τοῦτο καὶ θάλλει διὰ παντὸς τοῦ βίου, καὶ αὐτὸ οὔτε ὄμβρος οὔτε ἀνομβρία ἀφαιρεῖται.

Crec que la cosa primera per als homes és l'educació perquè, quan hom atorga un bon principi a aquesta comesa, és normal que després tingui un bon acabament. I, segons sigui la llavor que hom sembri al camp, talment haurà de ser el fruit que després pugui esperar. Perquè quan se sembra una educació noble en un jove, aquest viu i fruita tot al llarg de la seva vida, i ni la pluja ni la sequera no li poden fer cap mal. (Trad. R.T.)


 

dimarts, 22 de febrer del 2011

Reinventar Catul 5

Als meus alumnes de Llatí de 4t i de Batxillerat

Ja ho sé, Genette i la seva tropa se sentiran molestos però no m'enfilaré en la terminologia ni pels branquillons de l'hipertext i el paratext... ho deixo per un altre dia.

El cas és que en el blog d'aquest Διδάσκαλος  anomenat Juanjo de Castro, trobareu un comentari excel·lent d'aquest llibre d'Aurora Luque, Carpe amorem (Sevilla, Renacimiento, 2007). La tradició amorosa occidental traspua en tots els seus poemes. Mireu només aquest reinvent del poema catul·lià i recordeu els envejosos murmuradors que volien provocar "el mal de l'ull" a aquells enamorats... ara seran com els paparazzi del Piqué & Shakira. O què direm?


            LESBIA HOY

            A vivir y a gozar, que son dos días
            y uno sale nublado, mi Catulo.
            Pasemos del acoso de chismólogos:
            sus ladridos no valen medio euro.
            Se enciende cada día el espectáculo.
            Nuestros focos, en cambio, firman breves
            contratos con la luz. Y luego llega
            el apagón molesto de la muerte.
            Dame mil besos, hazme mil caricias,
            te haré luego otras mil, y luego ciento,
            dame un millón de besos, luego otro,
            diez mil abrazos, mil noches enteras.
            Que sean tantos que a los paparazzi
            les revienten las cámaras de fotos.

divendres, 18 de febrer del 2011

Guia de lectura:«Herois i heroïnes, un món de passions»

Per a la Laia, Clara, Arnau, Gabriel, Carlos, Emma, Raül,
Maribel, Laura, Carla, Llorenç ... i tants altres.

Montse Viladevall i Toni Llacay, Herois i heroïnes, un món de passions. Barcelona, edit. Planeta Oxford, col·lecció Nautilus núm. 9 (1ª edició, 2008)

Els alumnes de Cultura clàssica estan de sort. Tot just hem començat la lectura d'un llibre força interessant, que tracta principalment de tres mites (els argonautes, Aracne i la saga de Troia), però que en el seu conjunt ens remet a bona part de l'imaginari dels grecs. El llibre s'inspira en algunes versions, de vegades no massa comunes, tal com feia Robert Graves. És útil sobretot per a joves que acaben d'introduir-se en la Cultura clàssica i n'adjunto aquest guia de lectura per a anar responent el qüestionari proposat. Aquí teniu l'enllaç en PDF disponible en el web culturaclassica.com en vies de renovació i també l'adjunto en format de lectura a Scribd. Ànims i endavant!

(El llibre també es troba amb un nou ISBN: 978-84-6735-719-6)

Copia_herois i Heroines - Viladevall-llacay

dilluns, 14 de febrer del 2011

Flash a l'abast

Una de les coses més innovadores en el món d'internet és sens dubte els webs amb Flash. Però també una de les més difícils. En el curs CIRCE de l'estiu passat vàrem rebre una molt breu introducció al programari (que no és pas programari lliure) però ja ens advertiren que el tema és laboriós, difícil d'arribar a dominar. Pocs llocs conec dins l'esfera quironiana que hi hagin dedicat esforços. El més notable em sembla El laberint del flash de Sebastià Giralt.

Acabo de veure, gràcies a la subscripció setmanal de correu, que en el blog Aula de lletres, hi ha un apartat de creacions en Flash molt interessant: són mòdelics la seva cosmogonia i també un taller d'epigrafia (els treballs estan allotjats a dropbox). Ara, el que em sembla més interessant és un treball de creació en l'apartat de llengua catalana, com aquesta rondalla, allotjada a wix.com. Si hi doneu una ullada veureu que teniu disponibles unes plantilles, variadíssimes, de dificultat relativa i amb grans possibilitats. No estaria gens malament d'aprofundir en aquest camp, vistos els resultats que s'obtenen amb les seves presentacions: poden arribar a ser espectaculars!

dissabte, 5 de febrer del 2011

Tres coses ben fetes

1. Rebo un correu de la Montserrat Santamaria, secretària de DAMA perquè promouen un concurs d'oratòria que promet ser molt (molt i molt) interessant. Llegiu-ne les bases i apunteu-vos-hi. Segur que teniu coneguts, amics, alumnes, etc. que hi poden participar. Ja veureu que no hi ha res més fàcil. I els premis mereixen l'intent, segur.

2. Un altre correu. Aquest és de Jens Vermeersch, organitzador dels cursos CIRCE. En aquest enllaç podreu llegir que la comissió europea per educació defensa l'aprenentatge de les llengües clàssiques... com les modernes. Ja fóra bo que en prenguin nota en sèrio, per exemple a casa nostra.

Per cert, d'aquí a uns dies vull entregar novament la petició perquè el Departament d'Ensenyament subscrigui totes les escoles catalanes a la revista Auriga, tal com havia fet durant vint anys. Hi ha noves signatures però encara n'hi podria haver més. Que la revista val la pena ho demostra el guardó rebut per part de l'APPEC: la meva enhorabona!

3. Millor i més complet que alguns portals de clàssiques. Visiteu almacendeclasicas.blogspot.com perquè hi ha de tot, cada dia el trobo més útil. I molt ben fet, és clar!