dimecres, 16 d’octubre del 2013

De Francesc de Moncada

Ha estat gran la meva sorpresa quan buscava per la xarxa (una possibilitat que creia remota de trobar) un passatge de la seva obra, Expedición de los catalanes y aragoneses contra turcos y griegos. Estava íntimament convençut que els bizatinistes llegien més la Crònica de Ramon Muntaner que no la de Francesc de Moncada. El seu proemi, talment un llibre heroic, comença així:
Mi intento es escribir la memorable expedición y jornada que los catalanes y aragoneses hicieron a las provincias de levante cuando su fortuna y valor andaban compitiendo en el aumento de su poder y estimación, llamados por Andrónico Paleólogo, emperador de griegos, en socorro y defensa de su imperio y casa. (...)
Avui per avui, la biblioteca Cervantes Virtual ens posa a lliure disposició una edició en línia del llibre. I no és menys el repositori ebiblioteca, que també compta amb el document en Word.

2 comentaris:

Stefano Sanfilippo ha dit...

Bon dia, Ramon.

És veritat, els bizantinistes empren més Muntaner que Montcada, perquè dóna informació molt directa. Però, Montcada la completa amb elements que vénen dels historiadors grecs.
L'ideal seria fer servir Paquímeres juntament amb Muntaner. Però bé, en Paquímeres és bastant "dur de pelar".

Fins aviat!

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Doncs mira, tinc el Paquimeres a la llista, esperant. I m'agradaria no trigar.