dilluns, 9 d’octubre de 2017

Preparant vi per al temps hivernal

Els caps. 104-125 del De agricultura de Varró donen consells variats sobre la conservació del vi, oli, etc. M'ha semblat interessant aquesta recepta.

[1] Vinum familiae per hiemem qui utatur. Musti Q. X in dolium indito, aceti acris Q. II eodem infundito, sapae Q. II, aquae dulcis Q. L. [2] Haec rude misceto ter in die dies quinque continuos. Eo addito aquae marinae veteris sextarios LXIIII et operculum in dolium inponito et oblinito post dies X. Hoc vinum durabit tibi usque ad solstitium. Siquid superfuerit post solstitium, acetum acerrimum et pulcherrimum erit.

[1] Vi per la família que es consum a l'hivern. Posa dins tina deu quadrantals de most, tira-hi dos quadrantals de vinagre fort, dos quadrantals d'arrop, cinquanta quadrantals d'aigua dolça. [2] Això mescla-ho força, tres vegades al dia, cinc dies seguits: afegeix-hi seixanta quatre sextaris d'aigua marina vella, i posa cobertora a la tina i embetuma deu dies. Aquest vi et durarà fins al solstici: si en sobra en passat el solstici, serà vinagre molt fort i molt bell. (Trad. S. Galmés)