dimarts, 15 de gener del 2008

Mite i etimologia

No em sembla pas exagerar si dic que aquests dos aspectes, la mitologia i l'etimologia, són potser un dels atractius més interessants que presenta l'estudi del món clàssic.

A més a més, tractant els mites, no són poques les vegades en què l'explicació etimològica d’un personatge en qüestió ajuda a entendre el seu rol principal. Un dels meus primers records d’aquesta experiència remunta a tercer curs de carrera, a la Universitat de Barcelona. Fou la dra. Teresa Clavo qui va aclarir en un alt grau d'aproximació —gairebé fou una simple pinzellada, com una al·lusió— el caràcter de Medea en dir-nos que l'arrel μηδ-, vol dir "meditar, tramar, saber...": aquest és precisament un tret molt definitori d'aquest personatge!

És per això que em sembla que tot diccionari de mitologia hauria de tenir un apartat d'etimologia: la seva utilitat, amb l'ús, es faria insustituible. I que la lingüística pot ser un excel·lent aliat de la mitologia i el folklore ho demostra per exemple un llibre del professor Martín Sánchez Ruipérez que aborda el mite d'Èdip: El mito de Edipo. Lingüística, psicoanálisis y folklore (Madrid, Alianza
Editorial, 2006). Al llarg de les seves pàgines explica els nomina parlantia com Èdip, Laios, Iocasta/Epicasta, Antígona... És interessantíssim veure que tots tenen el seu significat que els fa remuntar al conte popular precisament. Crec que és un llibre molt intel·ligent i d'un gran ajut per acabar de copsar tot el que hi ha darrere la peça sofòclia: val la pena.

Pensava en aquest llibre, —i en com es podria aprofitar el seu mètode per a intentar noves interpretacions— quan em ve a la memòria un treball ingent i utilíssim en el qual celebro que el professor Josep Antoni Clua hagi participat. Es tracta del projecte que el Grup de Recerca sobre el Mite i la Mitologia (G.R.I.M.M.), de la Universitat de Trieste, ha dut a terme amb gran eficàcia: El diccionari etimològic de la mitologia grega on line (per això veureu en l’adreça del web el subdomini “demgol”, que correspon al treball que han dut a terme). La seva consulta serà ben profitosa perquè la base de dades dels noms estudiats és àmplia i es presenta ordenada alfabèticament (tant amb la transcripció a llengües modernes com per la via de la transliteració), per categories (animals, homes, herois, déus) i fins i tot agrupant uns quants motius força emblemàtics (catasterisme, fundació, rapte...).

Juntament amb http://www.theoi.com, el treball interdisciplinar Mites, art i literatura de Maria Jesús Espuña són webs de gran utilitat. Caldrà treure’n profit!

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Milions de gràcies!!! el teu blog és una troballa!!! Em va de conya per aclarir molts conceptes, sobretot per de cara a l'examen de literatura i mitologia que m'espera aviat.
Bona feina.

Anònim ha dit...

Ara m'adono del teu comentari. Apa, doncs, si et serveix, endavant. I si tens alguna aportació sempre serà benvinguda!