dimecres, 4 d’octubre del 2023

«L'Odissea» de Vivarium Novum


 

He tingut la gran sort de veure com els professors de l'Acadèmia Vivarium Novum, de seguida que han disposat del llibre imprès, l'han fet servir per a les seves classes. Ha estat aquest estiu, en el decurs d'una breu estada a la Villa Falconieri: entre els autors llegits i comentats —tot en grec clàssic, esclar— comptàvem amb Isòcrates, Xenofont, Plató, Polibi, Eutropi, Arquíloc, Safo... i naturalment, moltes parts de l'Odissea.

El llibre ha estat concebut per a fer servir el grec en tot moment: hi ha el text original i una gran riquesa d'escolis —bo i seguint el mètode orbergià— al marge i completant el text, fent-lo entenedor, transparent. La introducció, també redactada en grec clàssic, incorpora unes notícies precioses: des dels problemes de la qüestió homèrica fins un resum utilíssim de les formes homèriques i la mètrica. 

Adjunto també aquesta intervenció seva per tal que comproveu per vosaltres mateixos com es pot fer una classe de literatura grega explicada també en grec clàssic. L'empenta que ara mateix té el professor Gerardo Guzmán fent avançar la pedagogia del grec com a llengua d'immersió i estudi em sembla admirable.