dilluns, 15 d’octubre del 2007

"Auriga" a la Fira del llibre de Fràncfort

Ja està, sí. Fet. I enhorabona, i per molts anys!
La revista Auriga, dedicada a divulgar el món clàssic, ha estat present a la Fira del llibre de Fràncfort: la "Frankfurter Buchmesse".
L'any 1989 ens vàrem llicenciar una promoció d'alumnes de filologia clàssica-grec a la Universitat de Barcelona. Aquell mes de setembre, uns quants --entre ells la Montserrat Tudela, sotsdirectora de la revista-- iniciàvem els cursos de doctorat. Fou en una de les sessions dels cursos que tenient lloc els divendres per la tarda que vaig sentir les primeres "campanades" d'una revista, modesta però amb il·lusió per a apropar el jovent als clàssics... Els primers números, em sembla recordar, eren monogràfics. Després el format era més obert. Només diré que hi ha seccions de consulta obligada, com ara "Pléomen" i "Lèxicon".
En un correu que m'acaba d'arribar aquest mati mateix --i que esperava igual que "agua de mayo" per a assabentar-me de com havia anat-- llegim:
"Per un costat la revista ha inclòs per primera vegada resums en anglès dels articles que es publiquen. D'altra banda ha ampliat la secció “Novae res-Notícies” en la que es presenta l'activitat del curs 2007-08 de diversos museus, grups d'investigació i de treball relacionats amb el llegat grecoromà a Catalunya. Aquesta secció ha estat íntegrament traduïda a l'anglès.
També en el número 48, que és el que ha anat a Frankfurt, s'ha presentat un nou estudi de l'Inventari Papirològic de Catalunya que estan realitzant Montserrat Tudela i Teresa Noël. Específicament es presenten els papirs de la catedral de Barcelona que fins ara no han estat mai desxifrats, tot i que es van restaurar l'any 1927 a la Biblioteca Apostòlica Vaticana. L'Inventari Papirològic de Catalunya es pot consultar en aquesta mateixa pàgina web.
La revista Auriga va estar a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt 2007 a l'estand de l'Institut Ramon Llull, que presentava una àmplia exposició del productes editorials catalans."
Acabo reprenent el tema de lprincipi. Qui ho anava a pensar! En aquell curs de doctorat sobre els Set savis que impartia el mestre i amic, dr. Jaume Pòrtulas, es va parlar àmpliament de Soló. Aquí reprodueixo, estrafent el mot θεσμοῖς per ἔργοις la pregària als déus del fr. 31 West (dos hexàmetres bellíssims dubiae fidei):
πρῶτα μὲν εὐχώμεθα Διὶ Κρονίδῃ βασιλῆϊ
ἔργοις τοῖσδε τύχην ἀγαθὴν καὶ κῦδος ὀπάσαι.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies, Ramon per fer-ne referència al teu blog.

Que la revista Auriga pogués estar present a la fira més important del sector, la Frankfurt Buchemesse, l'any que la convidada d'honor fou la cultura catalana, va ser un honor.

Vam anar 16 revistes en català, solament.

I Auriga i la tradició grecoromana a Catalunya hi eren
.
Montserrat Tudela