dijous, 14 d’octubre del 2010

Optimitzar eines informàtiques

Comento breument algunes eines que ens poden ser d'utilitat en tasques docents i fins i tot de recerca:

1. Emmagatzemar documents (i compartir-los, si hom vol). Es pot optar entre dropbox.com i wuala.com. Ambdós són gratuïts i en poc temps estalviarà els programes FTP i, en bona part, l'ús del pendrive. Dropbox ofereix la possibilitat de donar una adreça web als documents, compartir carpetes senceres, etc. Els documents són sempre dins una carpeta que es va sincronitzant en els diferents PCs interconnectats cada cop que els actualitzeu. Si instal·leu el programa us recomano que ho feu "per invitació" i encara guanyareu més espai. Wuala també té funcions similars a dropbox però no funciona mitjançant el navegador sinó el java (en aquest cas, la invitació suposa 1Gb gratuït per a les dues parts). Si algú hi està interessat, li prego que m'escrigui.

2. Kwiksurveys és també una eina gratuïta. Per poc que hi doneu una ullada veureu la facilitat que dóna per a qüestionaris (potser fins al punt de ser una alternativa respecte a Googledocs). Qui s'anima a provar-ho?

3. Wordle. És ideal per a crear "núvols" de paraules. Vegeu-ne un exemple en el blog de Virginia Pla o, també, aquest altre exemple sobre els déus grecs.

4. Zotero pot ser, finalment, un gran ajut. Funciona amb Mozilla (també hi ha la versió per a Macintosh). Emmagatzema dades, llocs web, referències bibliogràfiques, etc. amb una versatilitat extraordinària. També sincronitza diferents PC. El professor Lampros Polkas en va donar una primera notícia. Però si veieu aquest vídeo em sembla que quedareu encantats.

Addendum 15 d'octubre. Mireu sisplau aquest conjunt d'eines, aplicacions i manuals sobre la Web 2.0 preparat per Ángel Gallego: no he trobat res millor.