Per a Josep A. Clua,
Martí Duran i Josep Gago
No ho dic només jo, és clar. Les autoritats són alienes als estudiosos de l'Altertumswissenschaft. Us “informo”, que lleguir Homer en veu alta, batent la mesura... és BO PER AL COR!!
Segons una notícia publicada fa temps “on line” a THE TIME el 20 de setembre de 2004, un grup d'investigadors mèdics ha comprovat que el ritme dels hexàmetres és un excel·lent exercici respiratori. Vés per on que ara entenc perquè els homèrides vivien tants anys.
Així que ja ho sabeu, per evitar cardiopaties o altres malalties per l'estil, res de ioga, res de footing..... HOMER pelat, en grec, és clar. Si voleu anar assajant, el web de la Society for the oral reading of Greek and Latin Literature (SORGLL) us en pot donar un tastet ben amanós.
Additum (29.03.2008). Gràcies a l'amabilitat de Jordi Vidal, afegeixo aquest enllaç amb quatre cants de l'Odissea, recitats stilo omerico.
4 comentaris:
Benvolgut Ramon,
Ja havia llegit aquesta curiosa notícia. A mi em sembla que és una mica anecdòtica per a justificar la importància de les Clàssiques, i que no hauríem de caure en aquests folklorismes. De tota manera, em fa gràcia, eh? A més, és cert que la bona poesia -no només Homer- és bona per a l'esperit: per això serveix.
A reveure, i gràcies per la dedicatòria.
martí
Martí, hi ha un adagi --que repeteixen molt els valencians-- que fa així: "tota pedra fa paret". Així que tot ajut és benvingut!
I tu ficat'ho al teu cor, és precisament una fórmula freqüent a l'Ilíada.
De la suposada musicalitat del versos homèrics en boca dels "κωφοί" de la Society of Oral Reading etc. em permetràs que dubte, amic Ramón.
No sé si la meua pedra fará paret, però vos recomane que escolteu els versos d'Homer recitats pels grecs, como feia ja Schliemann, i el vostre cor s'omplirà de joia.
On puc trobar un recitat d'Homer en línia a càrrec de grecs?
Publica un comentari a l'entrada