diumenge, 16 de novembre del 2008

Una utopia que pot fer pinya

Al menys això: si no arriba a ser realitat, pot servir per a reforçar la unió. Aquesta idea m'ha agradat però no és meva, m'ho acaba de comentar avui per la tarda un excel·lent blogaire, Lluís Inclan.

D'on surt la proposta? És una iniciativa de Carlos Cabanillas. Per iniciatives que no quedi! En el seu blog ens convida a donar suport per tal de promoure el llatí... des de 1r curs de l'ESO.

Què es pot fer? D'entrada adherir-se a un manifest: aquest. Que caldrà canviar les lleis? Cert: però ja hi estem avesats a fer, desfer, refer i passar el ribot a les lleis i estatuts. Des de Pyrene fins a les illes Afortunades l'activitat legislativa és molt prolífica; qui en dubta? A més a més, ut videtur, les raons adduïdes són políticament assumibles per tots els partits... que ja és, oi?

Segona cosa. El nou invent s'anomena latinenlaeso. És el nom d'una xarxa en la que s'hi pot inscriure qualsevol, cosa que recomano fer ara mateix: professors, alumnes, exalumnes, pares i mares... tothom. A poc a poc, si la comunitat va en augment, la utopia podrà prendre força, i es podran articular mesures amb cara i ulls per tal que el llatí no esdevingui patrimoni d'uns pocs sinó un signe que ennobleix i agermana persones formades i cultes. Si no vaig errat, un dels primers diccionaris de català, de principis del segle XIX, tenia precisament aquest lema: "conèixer les llengües e agermanar los cors".

4 comentaris:

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Jo, com bé saps, Ramon, ja li he donat suport. Ens cal fer pinya!

Luis Inclán García-Robés ha dit...

Gràcies, Ramon, per les seves paraules, però has exagerat bastant amb allò 'd'excel·lent blogaire'. Junts farem més... pinya.
Salutacions.

Ramon Torné Teixidó ha dit...

I tant que és excel·lent: amb matrícula d'honor i tot!

Anònim ha dit...

Gracias, Ramon, por tu apoyo. Creo que nuestra lucha es esencial en la búsqueda de una educación de calidad. Veamos si somos capaces de convencer a los demás.