diumenge, 29 de març del 2009

Sobre un llibre de retroversió i altres eines

Fa temps que el tenia en la llista i ara finalment l'he trobat en un gran "magatzem". Es tracta del recull de Richard Shilleto, Greek and Latin compositions (Cambridge 1901). Si algú no n'estava assabentat el gran magatzem és www.archive.org. És ple d'uploads. N'hi ha dels més variats. Només cal fer una cerca... fins i tot la Patrologia de Migne he trobat! O per als admiradors de Buster Keaton, aquí teniu l'enllaç a Les tres edats, la seva primera producció, en què l'edat de pedra, la Roma imperial i el segle XX conformen una tríade de quadres ben pintorescos. (Aquí obro un parèntesi: podeu mirar aquest web sobre el peplum, www.cinefania.com/peplum, hi teniu totes les pel·lícules indexades.)

Però el que m'interessava ara és remarcar la comoditat amb què es pot consultar el llibre de Shilleto: aquest n'és l'enllaç. Naturalment el teniu disponible en format PDF, en blanc i negre (B/W PDF) però potser la millor manera de gaudir-ne és mitjançant la seva consulta en línia: el sistema flip book (i flip book beta) permet de passar els fulls amb tota comoditat o cercar fins i tot mots dins el llibre. Diria que és un Googlebooks alternatiu... però potser més ben fet i tot. Cadascú podrà opinar!

Mentrestant, el web de Joan Coderch, www.akwn.net manté el seu ritme i el seu terreny: la seva activitat és constant i molt meritòria. La meva enhorabona, Joan!