diumenge, 12 de juliol del 2009

Carles Riba en el cinquantenari de la seva mort

El 12 de juliol de 1959 moria el poeta Carles Riba, hel·lenista altament qualificat i autor d'una obra realment clàssica. Enguany en fa cinquanta anys. Potser bona part de la seva vida —i de la seva actitud davant moltes coses vitals— es podria resumir en aquest vers final de l'Elegia segona quan ell se sentia «ric del que ha donat i en sa ruïna tan pur».

Margalida Capellà insereix aquest bell documental en el seu blog, un programa de TV3 que va fer història: Carles Riba, passió i lucidesa. Crec que val la pena passar-hi estones mirant-lo i pensant-hi. És moltíssim el que en podem aprendre!

Edu3.cat



Addendum. El post va ser escrit fa uns dies i m'adono avui que per la xarxa i la blogosfera corren algunes notes: Gazophylacium recull unes interessants observacions sobre Riba i Fabra (el darrer vers de l'Elegia IX diu "vençuts" en algunes edicions), Montserrat Tudela també se suma a la commemoració, Marta Albertí en destaca el vessant de traductor, Sam Abrams li dedica una columna a l'Avui (i també hi ha un escrit d'Ada Castells). Vilaweb també li ha reservat un espai (Sebastià Alzamora recita tres poemes) i la incansable Margalida escriu dues notes més: l'una parla de Riba com a pont entre Catalunya i Grècia, i una altra sobre les poesies de Kazantzakis musicades. Fa temps Diari d'un llibre vell va posar una fotografia del seu despatx de treball.

Nou addendum, 16 de juliol: en aquest post de Diari d'un llibre vell teniu un recull molt complet del ressò d'aquest aniversari.

5 comentaris:

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Moltes gràcies, Ramon, sobretot per recordar Carles Riba un dia com avui i també per esmentar els meus apunts a la xarxa en aquest monument digital que, de manera no institucional, entre tots li hem fet. En agraïment, t'he enllaçat en una llista que fa Diari d'un llibre vell: http://www.llibrevell.cat/wp/carles-riba-50-anys/
Suposo que no et sabrà greu. Ets, sens dubte, un hel·lenista ben coneixedor de Riba!

Montserrat Tudela ha dit...

Sabia que no faltaries a la cita, Ramon !

A la xarxa hi ha el millor homenatge al nostre poeta.

Com diu la Margalida, ets un bon coneixedor de'n Riba!

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Caram! Ara llegeixo els vostres comentaris! No mereixo cap elogi. Els elogis seran per a Carles Riba.

Puigmalet ha dit...

Vatua, això del darrer vers és curiós. En la meva edició (Edicions del Mall) és "batuts".

Salut i versos!

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Les edicions més corrents (p. ex. Obres compl. o l'ed. crítica de Jaume Medina a PAM) recullen "batuts" però en un disc on hi ha enregistrada la veu del poeta recitant "Glòria de Salamina" i "Era en la llibertat i en el cel de la meva paraula" podem escoltar "vençuts". També dóna "vençuts" una cita de Joan Samsó en el Simposi Joan Vinyoli.