divendres, 19 de març del 2010

Sobre toponímia homèrica

Sóc seguidor d'un blog sobre literatura grega que té endegat fa un temps el professor José Torres, amb qui vaig coincidir en uns concursos d'accés a la universitat. També ell és un apassionat pel món homèric: n'ha traduït sàviament i amb gust exquisit els Himnes i té treballs molt ben documentats sobre la Tebaida. No endebades el seu blog és El festín de Homero.

El seu últim post m'ha impressionat emotivament perquè és, amb certesa, abellidor. Segons les deformacions de l'onomàstica, el seu poble natal, Túi, seria nogensmenys que una derivació d'un heroi que es va fer a famós a Troia, Diòmedes [sic], descendent de Tideu. Val la pena, crec, fer-hi una ullada i anar pensant en la tremenda agilitat amb què els pobles enriqueixen rumors i llegendes i, també, en els immensos mites que el romanticisme filològic haurà pogut arribar a de-construir. Però quan les fonts diuen que remunten al segle II aC, com s'atura tot això? (Per cert, em sembla que s'atribueix a Voltaire un adagi avisant-nos que en l'etimologia les consonants hi compten ben poc i les vocals gairebé no valen res.) I bé, entre les notícies de l'ómphalos o la peregrinació del fill de Tideu, potser haurem de fer un pensament el proper estiu i atansar-nos-hi.

(Després caldrà fer-ne un altre, perquè segur que la "toponímia mítica" ofereix noves possibilitats per a detallar llocs de pas de l'heroi. Més encara: si ho patrocinava una conselleria de turisme i unes agències de viatges, no en podrem dubtar!)

2 comentaris:

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Ramon, que vagi molt bé aquesta tarda en el lliurament del merescut premi Didascàlia d'Auriga. Em sap molt de greu però no podré assistir a l'acte perquè fa molt de temps que tenim les entrades comprades per anar al TNC a veure "Electra" amb els meus alumnes de grec. Ja saps que Clara Segura va ser alumna meva a Sant Just i em cau la bava veient-la de nou representar una heroïna grega.

L'enhorabona, Ramon!

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Gràcies, Margalida, per la nota. Sí, va anar molt bé. La conferència sobre Horaci d'Ignasi Riera va ser un gran encert i em sembla que el treball d'Isaac García Oses, de l’IES Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat, posa el llistó molt alt. Això vol dir que cal posar-hi tots els sentits!