dimarts, 9 de juliol del 2019

Un altre cop Antígona

No ha sigut menor l'impacte de la notícia de la detenció de Carola Rackette, capitana del Sea Watch 3, que va rescatar uns immigrants a la Mediterrània i els atansà a les costes italianes de Lampedusa. Les autoritats, sota les ordres del govern de Matteo Salvini, van detenir aquesta dona i la van acusar de desobediència, etc. fet que va provocar un allau de comentaris als mitjans periodístics i a les xarxes socials.

La desobediència al decret de Salvini s'ha relacionat amb la desobediència de l'Antígona de Sòfocles sobretot perquè la llei en si no pot ser  fruit simplement de les decisions humanes.

El referent de la llei no escrita, ἄγραφος νόμος, la seva potestat per damunt qualsevol altra llei i l'opció del seu compliment o no, podem demanar-nos, quin ha de ser? La resposta, en alguns casos, no és fàcil i d'aquí se'n deriva la decisió que eleva l'ésser humà a la categoria heroica. Mai els grecs no havien filat de manera tan exquisida davant situacions tran greus. Per aquest i altres motius la Grècia clàssica és el nostre referent.