dissabte, 26 d’octubre del 2019

Expectant, Mary Beard

El proper dimecres dia 30 la professora Mary Beard serà investida 'Honoris Causa' per la Universitat Oberta de Catalunya. Em vaig alegrar moltíssim des del mateix moment que me'n vaig assabentar perquè sempre l'he tinguda com una professora crítica amb la tradició i capaç de reptar-nos per a obrir nous debats. Precisament del 1995 data un llibret de 134 pàgines, editat en paperback i que vaig comprar a l'antiga llibreria Herder, ara Alibri: n'és coautora juntament amb John HendersonClassics: A Very Short Introduction. Beard trenca esquemes, desfà miratges romàntics, el llibret sempre m'ha captivat perquè presenta el món clàssic i totes les disciplines que hi conviuen sense enfarfec ni vexacions.... Segona: des de fa tres d'anys, la seva història narrada de Roma, SPQR (traduïda per ed. Crítica) ja no es podrà obviar de cap bibliografia recomanada, ben al contrari, és dels primers llibres que el lector i l'estudiós ha de tenir a la mà. Qui pugui, doncs, li aconsello que no s'ho deixi perdre!

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Benvolgut Ramon,

Amb els anys he seguit passejant pel teu blog, tot i que de forma puntual.

I, ves per on, quan torno a entrar al teu blog sempre hi trobo savis consells.

Aquest cop, celebro la recomanació bibliogràfica que ens has realitzat sobre l'obra de Mary Beard: "ja no es podrà obviar de cap bibliografia recomanada, ben al contrari, és dels primers llibres que el lector i l'estudiós ha de tenir a la mà."

Avui m'he escapat a la llibreria a cercar aquest "tresor" intel·lectual.

Com afirmava Jacqueline de Romilly; ... "algunes coses que hem après estan menys oblidades del que creiem" ... "davant d'una suggestió determinada, de reconèixer allò que creiem ignorar", el coneixement "subsisteix en nosaltres sense saber-ho" (El tresor dels sabers oblidats, 1999).

Amb aquesta lectura tornaran a la meva memòria aquells coneixements sobre l'antiga Roma que em vas transmetre.

Moltes gràcies i rep una forta abraçada d'un ex-alumne que et recorda afectuosament.



Unknown ha dit...

Per cert, m'he oblidat de dir-te que sóc l'Antoni Saragossa i Domingo qui "et recorda afectuosament"

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Salutacions, Antoni! El llibre SPQR estic segur que no us defraudarà. Fins aviat!