dimecres, 30 de maig del 2007

Gramàtica grega a Labyrinthus


Fa dies ho vaig llegir en un missatge de la comunitat virtual Hermes. Avui ho veig un post al blog de Sebastià Giralt, Els dies de Dèdal: "Labyrinthus ja té grec". M'envaeix de seguida una mena de satisfacció i curiositat que no puc reprimir... Ràpidament hi dóno una ullada. Sí, per fi una gramàtica grega en català, a l'abast de tothom, encara que sigui una iniciació, tant se val! La meva enhorabona més agraïda i amb els millors i afectuosos sentiments per al Sebastià, sí, això és el que feia falta, una gramàtica essencial en fonts Unicode, amb una presentació immillorable.

Fins ara solíem visitar el web del Departamento de Griego del IES María Enríquez, d'Àlvar Ortolà, a Gandia que compta també amb uns quadres sinòptics molt reeeixits de fonètica, morfologia i sintaxi gregues que valen la pena. Vaig passar el paradigma de λύω a PDF i el vaig penjar en l'apartat Llengua grega a www.culturaclassica.com, ha fet també el seu servei.

La gramàtica grega bàsica de Sebastià Giralt toca els punts més essencials de la llengua. Ara mateix falten completar alguns apartats (la veu passiva del verb, el subjuntiu, l'optatiu, els infinitius...). La seva estructura em recorda força, per exemple, el llibret de J. Usher, Outline of Greek Accidence (de 48 pàgs.). Però qui vulgui accedir en línia a la monumental Greek Grammar de Weir Smyth, pot fer-ho còmodament anant a www.textkit.com: se la pot descarregar --amb molts altres llibres-- en format PDF. Altres esquemes gramaticals en PDF que poden ser útils són els d'Antonio Lucena: el Quadre de les terminacions en grec o el Quadre de les preposicions. També us afegeixo aquest Quadre general de les declinacions i un Llistat de verbs polirrizes.

Acabo dient de passada que tinc posades grans esperances en el mètode en curs de Carlos Martínez Aguirre, Exercitatio linguae Graecae-ζήτω ἡ Ἑλλάς. En fi, quina sort, per als professors poder ensenyar grec, i per als alumnes aprendre'l durant l'ensenyament secundari i estalviar-se haver de començar des de zero a la universitat!

4 comentaris:

sgiralt ha dit...

Moltes gràcies, Ramon, pel teu post. És encoratjador tenir una bona acollida. De tota manera t'he de dir que, tenint en compte el que es fa actualment a batxillerat (que en principi és el que aspiro a cobrir), difícilment arribarà a ser mai una gramàtica completa. D'altra banda, sobretot als que sabeu molt més grec que no pas jo, us animaria a fer-me totes les correccions o observacions que considereu pertinents.

Anònim ha dit...

Tranquil, Sebastià, que tot es farà. I la millor cosa: els uns ajudant els altres.

Anònim ha dit...

Et felicito, Sebastià. Una tasca altruista per a la llengua grega i la catalana. Amb el teu permís, potser passaré algun d'aquests esquemes a PowerPoint i em serviran molt per a les classes.

martí - blanes

sgiralt ha dit...

Gràcies, Martí. Naturalment ho pots utilitzar.