Què vol dir tot això? Doncs vol dir una cosa molt clara: la revista «Auriga» passarà a la història i deixarà de formar part del nostre present. La revista deixa d'existir perquè amb unes poques subscripcions de particulars no n'hi ha prou per a tirar-la endavant. Diuen des de la Generalitat que la decisió ha estat per raons pressupostàries i de finançament (ull! Tenim el millor acord de finançament de la història, deia tot cofoi el President) però molt em temo que la garrotada és per altres raons, em sembla que bastant òbvies. Fer morir algú d'inanició és una manera molt cruel —també molt elegant, segons com es miri— i molt freqüent en els nostres dies: només cal tancar l'aixeta i esperar. El que passa al tercer món amb els aliments bàsics ara ens passarà a nosaltres, però amb els aliments bàsics de la nostra cultura.
Què fa o què diu el professorat de clàssiques de les terres catalanes davant d'aquesta situació? No-res, igual que amb les altres clatellades. La gent no ha mogut ni un dit. Patètic, oi? Ni tan sols subscriure's a la revista. Ep! Són 36 euros l'any... una despesa misèrrima que ara mateix ningú no està disposat a fer; ni de la pròpia butxaca ni dels pressupostos de les escoles, biblioteques o departaments dels IES. I és que cada dia que passa el desinterès, el tantsemenfotisme, la insolidaritat... la incultura, van en augment.
Acabo: quedi clar que els qui s'ho empassen alegrement, els qui no fan res (que és la immensíssima majoria del professorat) són còmplices d'una nova, premeditada, indignant, antieducativa, bàrbara decisió, gairebé d'un autogenocidi. Després, vés a buscar qui t'ha pegat.
16 comentaris:
Ramon,
Gràcies pel teu suport, i per expressar la teva indignació, fins i tot, canviant el teu estil.
No estic segura si és l'única publicació que el Departament d'Educació ha decidit prescindir, tocant-nos a mort.
Però el que sí sé, és que de tots els instituts que revien l'Auriga "gratuïtament" -és a dir pagada pel Departament- i que la setmana passada van ser avisats que a partir d'ara l'havien de pagar dels seus pressupostos, només 10 han fet la subscripció.
Per tant, he de suposar, que la revista Auriga no interessava al professorat de secundaria.
I jo creia que sí, i per això li he dedicat milers d'hores de la meva vida altruistament.
No sé si Auriga morirà, perquè segueixo creient en la divulgació dels clàssics. Però és evident que si a secundària no interessa, l'Auriga, a partir del número 58, tindrà un enfocament absolutament diferent.
Ramon estic totalment d'acord amb tot el que dius més amunt, no ho repetiré.
A la Montse li vull dir que SÍ que interessa i MOLT la revista Auriga a la secundària. Aixó no ho has de dubtar de cap manera, és un referent que ens ha ajudat molt a les nostres classes, ens ha esperonat durant tot aquest temps i ha de continuar fent-ho, que prou malament ho tenim.
Per què els instituts no han fet la subscripció? per raons de diners, és la resposta. Encara que no suposa cap gran despesa, els IES han anat retallant d'aquí i d'allà. Però no ho has d'atribuir al desinterès de professors i alumnes cap a la revista.
Gràcies, Montse, per la teva entrega altruista a la difusió del món clàssic!!
Montse Dalmau
IES Vil·la Romana
La Garriga
Em sembla indignant el que ha passat. Suposo que per part de la revista deuem haver-se mogut. Es tanca realment?. Et sugereixo que ho difonguis en els diferents àmbits, blogs de clàssiques que coneixes i també que facis una carta als diaris i ho manifestis.
Manifesto el meu suport al que dius. La cultura és la sortida més vàlida a la barbarie.
Mercè Collell
Siento mucho lo sucedido.
Recuerdo que un gran economista me explicó que para que una empresa supere una crisis económica la solución está en recortar gastos, pero por supuesto no los nimios (por insignificantes) sino los grandes. Está claro que los políticos están a favor de recortar pequeños gastos en cultura pero no los grandes gastos que suponen sus nóminas o dietas. O los gastos de les "voreres" barcelonesas.
Mi querido profesor, cuenta conmigo para lo que sea necesario.
Espero que la revista pueda seguir llegando a los institutos con la ayuda de todos.
Un abrazo.
Qui va enviar el podrit email? No podeu donar l'adressa, si us plau?
A.J.F.
Montse,
No en sabia re; visc a la lluna, realment! Dilluns mateix faré una suscripció a Auriga per al meu institut i una altra per a mi.
I per cert, si la Gencat no recolza les coses d'aquí, potser els d'allà ho faran amb molt de gust... Aviat seran uns governants omnipotents... en un immens desert!
Sebastián Martínez
IES Can Vilumara
L'Hospitalet de Llobregat
Hola, des de Pedreguer, Marina Alta, envie tot el meu suport. El meu centre ja fa temps que és subscriptor d'Auriga. I ara mateix acabe d'enviar el missatge de Ramon a tots els meus contactes que treballen a instituts més enllà de Vinaròs.
Auriga ha de subsistir...
Gràcies, Sergi i amics. Crec que no podem adormir-nos i que la revista no ha de tancar. Són gairebé vint anys que, per una decisió d'una sola persona, quedarien enterrats. Quina vergonya!
Gràcies a tots per les vostres paraules, que si no canvien les coses, serà el que m'enduré al cor de tots els amics de l'Auriga.
Només us puc dir que no llenço la tovallola, però ara, la pilota és "en camp contrari."
Si els instituts no poden gastar 36 euros l'any per subscriure's, francament, jo no invertiré milers d'hores de la meva vida, gratia et amore, per arribar a poquíssima gent.
L'Auriga ha estat, sens cap mena de dubte, la millor aventura professional que he realitzat i m'ha permés també conèixer gent meravellosa com vosaltres. Però aquesta clatellada, és, i serà -sens cap mena de dubte- un punt i a part.
Els antics déus segueixen fornint-me d'Il.lusió i força per seguir treballant per la divulgació del món clàssic. Tanmateix, ara per ara no sé com ho faré.
Gràcies, amics !
Entre tots hem de pensar com es pot resoldre que l'Auriga arribi a totes les escoles i instituts catalans i de les terres catalanes. com molt bé diu la Montserrat no podem llençar la tovallola.
Tot el que està passant en el món de l'ensenyament és de pel·lícula de terror. Volen aniquil·lar tot allò que representi coneixement, cultura, saber, etc. Em sap molt de greu però és cert; els de llatí, grec, filosofia i lletres en general ho tenen cada vegada més difícil en aquest país de pandereta. És vergonyós però si us plau vull que sapigueu que la majoria de companys està amb vosaltres, us recolza i renega d'un sistema que el què vol i busca, és una societat idiota, que no pensi per ella mateixa i que treballi per mantenir un sistema que només va bé a alguns.
D'una companya d'Educació Física preocupada per com està el pati!
Mens sana in corpore sano!!
Gràcies pel suport, Lídia. Però més que cap altra cosa, cal actuar. I no defallir.
Me n'acabo d'assabentar. Jo sóc una gran admiradora de la revista. M'encarregaré personalment que el meu centre segueixi subscrit. Ànim i endavent.
Claustre
I no es podria fer alguna tramesa massiva de correus electrònics, al departament que correspongui, o a algun "capitoste", reclamant el "retorn" de la subscripció? Però s'hauria de fer saber als claustres dels centres per tal que tothom n'estés assabentat. Ben segur no s'aconseguirà res, però com a mínim aquesta gent no podrà pensar que ens poden torejar com i quan vulguin. Com a mínim ens queda el dret al "pataleo"
Josep M. Latorre
IES Caparrella - Lleida
Reprodueixo el comentari que he adjuntat al manifest electrònic adreçat al Sr. Ernest Maragall:
"Lamentablement, aquesta és una nova passa per eliminar la Cultura Clàssica dels centres educatius.
El Gobierno de España i la Generalitat de Catalunya s'estimen més l'Anglès i la (respectable) cultura anglosaxona abans que la Cultura de la qual és hereu l'actual Món Occidental i del qual en formem part."
http://www.ipetitions.com/petition/auriga/
Josep Lluís Martínez Domene
Llicenciat en Filologia Clàssica
Vaig aprendre molt
Publica un comentari a l'entrada