dijous, 3 de març del 2011

Pa negre per a la setmana blanca

Enguany (per primera i última vegada) els Instituts del Vallès Occidental "celebrem" la setmana blanca entre el 7 i l'11 de març. Són pocs dies per a llegir molt i treballar intensament (cosa que alguns voldríem) però, d'entre les feines que em voldria imposar és la lectura de Pa negre, la famosa novel·la d'Emili Teixidor que ell mateix em va dedicar amb efusió immerescuda en un autògraf el 30 d'abril del 2009, durant la seva visita a Matadepera, i que ara reprodueixo. Després de l'èxit amb els premis Goya... quedarà entre els desitjos que no es realitzen?

5 comentaris:

cristobal ha dit...

Faràs bé, Ramon. Com ja deus saber, l´Emili va ser el fundador de l´escola Patmos (avui dia, Betània Patmos), un centre on, actualment, no s´ensenya grec (de fet, crec que vaig ser l´últim professor en impartir aquesta matèria en aquella escola, i d´això ja ha plogut).I és una de les considerades "escoles d´elit"!!! O tempora, o mores....

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Gràcies pel comentari... És un indicador més de cap a on anem i què "és" important per als responsables de l'ensenyament.

cristobal ha dit...

"Qui no serveixi per a les matemàtiques, que faci grec", sic dixit la cap d´estudis de batxillerat d´aquella escola, una persona que no era capaç d´escriure quatre ratlles sense fer nombroses faltes d´ortografia...però era la cap d´estudis. Misteris de la vida. De tot això, l´Emili no sap de la misa la meitat...ni falta que fa, perquè fa temps que va deixar de ser la seva escola.
Entenc que, per a aquesta mena de gent, jo sigui una persona incòmode, però no penso canviar.
Quin cinisme més gran!!! però si no ens defensa ni el departament d´ensenyament!!!!
Salutacions cordials.

cristobal ha dit...

És tan gran la desorientació que hi ha al món educatiu.....en una altra escola privada el director va dir en una reunió de pares que el llatí acabaria per no estudiar-se a les escoles perquè la informàtica "ja ajuda els alumnes a estructurar la ment". I ho va dir un altre director d´una escola de Barcelona amb molt bona premsa!!!
Els atacs cap a les nostres assignatures no venen d´ara, ni molt menys. Però és per llogar-hi cadires que els menyspreus vinguin des de les pròpies escoles on treballem. Això és intolerable.
Penso que s´hauria de fer una carta als diaris amb la signatura de molta gent, o bé si coneixeu algú que se l´escolti des d´algun mitjà escrit important, fer-li saber això, la lamentable situació de les clàssiques a les escoles i instituts de Catalunya.
Penso que no cal demanar la col·laboració de cap professor universitari (malauradament), perquè, com va dir un catedràtic de grec , "després de discutir-ho molt, vàrem decidir que no era el nostre problema" (Sitges, jornades de l´ICE de ja fa uns quants anys, dit "a petit comité"-jo hi era present-).
Si no ens movem seriosament, viurem una nit molt llarga, potser definitiva. Cal presentar batalla nosaltres mateixos, i no confiar en sindicats que no mouran un dit per nosaltres. Estic a la vostra disposició.

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Gràcies novament, Cristóbal. Tard o d'hora en recollirem els fruits de tot això, no en dubtis. M'adono que cada dia queda menys gent disposada a defensar les llengües clàssiques.