M. Duran, A progressive latin reader for the first and second years. Amazon, 2019, ISBN: 978-1077005761, 169 pàgs.
És un goig presentar aquesta antologia de gairebé dos-cents textos llatins sàviament escollits i anotats amb força encert. Es tracta, com molt bé explica l’autor, d’una col·lecció de textos ordenats de manera gradual, seguint una dificultat creixent, pensada per a dos cursos de llatí, bo i atenint-se a la dificultat progressiva del lèxic combinada amb els aspectes morfosintàctics que hom podrà trobar en cadascuna de les breus narracions. És per això que, ja des de bell inici, s’agrupen els textos sota trenta-nou epígrafs que ens orienten ben ràpidament: “primera declinació”, “pretèrit imperfet”, “pronoms relatius”, “infinitiu”, “comparatius i superlatius”, etc. fins arribar a les oracions subordinades més complexes que, òbviament, també incorporen els ítems anteriors i, per tant, serveixen de repàs dels temes previs.
La llargada dels textos i fagments recollits no és sempre uniforme, però abunden els passatges entre vuit i deu línies, la qual cosa els converteix en idonis per a la preparació d’una o dues hores de treball a l’aula. El llibre pot convertir-se, així mateix, en un inventari força recomanable per a les clàssiques proves d’avaluació amb diccionari. A més a més, aquests textos venen breument anotats, buscant d’orientar i resoldre aspectes puntuals, ja sigui de vocabulari contextual, ja sigui per a donar pistes a l’alumnat per a una solució sintàctica difícil d’expressar o davant expressions o realia que comporten unes dificultats que potser podrien resultar feixugues. Quan el grau d’adaptació és menor (cosa que hom podrà notar a mesura que avancem en la lectura del llibre) se sol indicar l’autor que ha inspirat el text en qüestió: Ciceró, Higini, Justí, Corneli Nepos, Sèneca, Suetoni, Titus Livi, són alguns dels noms que trobem esmentats.
La temàtica i l’espectre dels continguts d’aquest Reader es basa principalment en passatges o anècdotes que serveixin no només per al conèixer el món antic sinó també a l’enriquiment personal. D’aquesta manera hom fa ampli ús de la mitologia, la faula, la història general, els exempla de moments i personatges històrics concrets, textos sobre la vida quotidiana, la geografia, les festes i la religió, la filosofia, la política o l’oratòria, per a enumerar-ne només uns quants.
El llibre es clou amb vint-i-dues pàgines (p. 140-162) de quadres i paradigmes gramaticals recapitulatoris, de consulta fàcil i molt ben sistematitzats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada